+32 (0)3 658 80 87 | info@oogartsenpraktijkschoten.be Afspraak maken

Ooglidaandoeningen

De oogleden zijn de huidplooien die zich aan de voorkant van het oog bevinden. Ze hebben een belangrijke functie omdat ze het oog beschermen tegen (fel) licht en mogelijke schadelijke stoffen. Door het regelmatig knipperen van de oogleden wordt telkens ook gezorgd voor een egale spreiding van de traanfilm over het oogoppervlak en voor het wegpompen van overtollig traanvocht via het traankanaal.

Afwijkingen ter hoogte van de oogleden kunnen dus niet alleen esthetisch storend zijn maar ook het normale functioneren van het oog belemmeren.

Dermatochalasis

Dermatochalasis of huidoverschot ter hoogte van het bovenooglid is een vaak voorkomende afwijking die kan verholpen worden door een blefaroplastie. Het huidteveel wordt veroorzaakt door vermindering van de elasticiteit van de huidvezels en onderhuids bindweefsel ten gevolge van het ouderdomsproces. Een bovenooglid blefaroplastie is een elegante en relatief eenvoudige ingreep met een vrij snel herstel. 

Ptosis

Ptosis is een afhangend ooglid bij volwassenen meestal ten gevolge van het loskomen van de aanhechting van de levatorspier. Deze spier zorgt voor het openen van het bovenooglid. De meest voorkomende oorzaken hiervan zijn veroudering, dragen van contactlenzen, eerdere oogingrepen of oogontstekingen. Dit kan ook aangeboren zijn waarbij we van een congenitale ptosis spreken. Er zijn ook spierziekten zoals myasthenia Gravis die deze aandoening kunnen veroorzaken. De levatorspier kan operatief ingekort worden om deze ptosis te verhelpen. 

Ectropion en Entropion

Door veroudering treedt verslapping van de huid op. Ter hoogte van de oogleden kan dit leiden tot een naar buiten kantelen van het ooglid: ectropion. Dit kan aanleiding geven tot tranenvloed en tot steeds weerkerende ontstekingen. Het ooglid kan tevens naar binnen kantelen en dan spreken we van een entropion. Een ingreep kan de anatomische stand van het ooglid terug in orde brengen